nedelja, 01. oktober 2023
Kaj je VPN?

VPN - Virtual Private Network SLO - Navidezno zasebno omrežje, lahko uporabljate za priključevanje komponent v omrežje prek drugega omrežja, kot je internet. Navidezna zasebna omrežja to storijo s tuneliranjem skozi internet ali drugo javno omrežje in sicer tako, da so na voljo varnost in vse funkcije zasebnega omrežja. Z omrežjem VPN lahko s povezavami skozi javna omrežja prenašajo podatke z usmerjevalno infrastrukturo interneta. Uporabniki pa vidijo, kot da podatki potujejo prek dodeljene zasebne povezave.
Tehnologija VPN dovoljuje tudi, da podjetje vzpostavi povezavo s podružnicami ali drugimi podjetji prek javnega omrežja, kot je internet, pri tem pa vzdržuje varnost komunikacij. Povezava VPN prek interneta logično deluje kot dodeljena povezava prostranega omrežja (WAN).

Omrežje VPN je način za vzpostavljanje povezave z zasebnim omrežjem (na primer poslovno omrežje) prek javnega omrežja (kot je internet).

Omrežje VPN omogoča prednosti klicne povezave s klicnim strežnikom, poleg tega pa še preprostost in prilagodljivost internetne povezave. Z internetno povezavo lahko vzpostavljate povezavo s sredstvi po vsem svetu in s pisarno, če pokličete najbližjo telefonsko številko za internetni dostop. Če imate v domačem računalniku in v pisarni hitro internetno povezavo, kot je kabelska povezava ali povezava DSL, lahko s pisarno komunicirate pri polni internetni hitrosti. To je veliko hitreje od klicnih povezav, ki uporabljajo analogne modeme.

Omrežja VPN uporabljajo preverjene povezave, s čimer zagotovijo, da lahko povezavo z omrežjem vzpostavijo le pooblaščeni uporabniki. Prav tako uporabljajo šifriranje, da drugi ne morejo prestreči in uporabljati podatkov, ki potujejo prek interneta. Operacijski sistem to varnost doseže s protokolom PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) ali protokolom L2TP (Layer Two Tunneling Protocol). Protokol za tuneliranje je tehnologija, ki pomaga pri varnosti prenašanja podatkov iz enega v drug računalnik prek interneta.

vpn
 
< Nazaj